Blessurepreventie

Home / Blessurepreventie
Sportmassage

Sporten is gezond

Helaas lopen jaarlijks miljoenen sporters een blessure op tijdens het sporten. Blessurepreventie houdt zich bezig met preventie, overbelastingsklachten en blessures.

Bij een sportblessure besteedt de sportmasseur veel aandacht aan het behandelplan en het intepreteren van de onderzoeksgegevens. Vanuit het behandelplan wordt overlegd welke behandeling van toepassing is. U kunt hier denken aan een specifieke rek- en krachttrainingstechnieken voor de desbetreffende aangedane spiergroep of bijvoorbeeld een massage. Naast massage kan ook gedacht worden aan een tapeconstructie. Uit het behandelplan kan tevens voorvloeien dat u doorverwezen wordt naar een andere professional.

Als je sportplezier je lief is, is het raadzaam te weten hoe je diverse sportblessures kunt voorkomen. Er zijn veel omgevingsfactoren die kunnen lijden tot een blessure. Daarnaast kan een pijntje dat niet meer weggaat, je gaat door je enkel of je hebt een zeurende pijn in de rug of in de nek…..allemaal lijden tot een serieuze blessure waardoor je geruime tijd uit de “running” kunt zijn. Je kunt zelf veel doen om een blessure te voorkomen. Het goed blijven luisteren naar de de signalen van je eigen lichaam is de beste preventie!

Voorkom blessures

Goede sportschoenen zijn een vereiste. Let op bij de aanschaf van een paar sportschoenen op de volgende punten:

  1. Voor welke sport schaf je de schoenen aan?
  2. Pasvorm van de schoen.
  3. Pas beide de schoenen altijd staand. Wellicht is je ene voet groter dan de ander
  4. Schoenen mogen niet knellen, maar ook niet te breed zijn.
  5. Ruimte bij de tenen.
  6. Zorg ervoor dat het buigpunt van de schoen onder de bal van de voet zit.
  7. Zorg ervoor dat de schoenen de voeten ondersteunen en stevig genoeg zijn.
  8. Neem je oude schoenen mee!!!

Naast een paar goede schoenen is een warming-up onmisbaar. Het lekker “warmdraaien” van je spieren kan een blessure voorkomen. Kies daarom altijd voor en rustige opbouw. De hartslag gaat langzaam omhoog, waardoor de doorbloeding van het lichaam en lichaams- en spiertemperatuur omhoog gaat. De verbranding neemt hierdoor ook toe. Bij de training kun je met een opgewarmd lichaam beter presteren en kun je zo blessures voorkomen.

Een coolingdown is na je training aan te raden. Je bouwt dan de hartslag af en brengt het lichaam terug naar het uitgangsniveau.

Ten slotte…….een heerlijke warme douche!

Elastisch tapen

Elastisch tapen kan zowel preventief, in de herstelfase als bij blessures toegepast worden om de dagelijkse activiteiten en/of sport weer op te pakken. Het bevordert het natuurlijk herstel van de spier. Het staat in de sport ook wel bekend als de “kleurtjes” tape.